Najlepsza domowa pizza.

Najlepsza domowa pizza.

domowa pizza

Na całym świecie działają różne lokale gastronomiczne, które podają pizzę. Nie znam żadnego większego miasta, gdzie owego wypiekanego placka nie bylibyśmy wstanie skonsumować… Wszędzie możemy dostrzec reklamy w sieci, bilbordy, otrzymujemy ulotki, które często walają się po naszych skrzynkach pocztowych. Restauracje wręcz walczą, by pozyskać nowych potencjalnych konsumentów i zaistnieć w tak dużym rynku jakim jest rynek „pizzerii”. Często przy natłoku takiej ilości konkurencji gubimy się, nie wiedząc, który lokal wybrać.

Mam dla was małą podpowiedź.

Przygotuj pizzę, w domu ! Pokażę Ci, że nie jest to takie trudne a efekty będą czymś, co na długo zapamiętają Twoje kubeczki smakowe.

Gwarantuje Ci, że będzie to najlepsza domowa pizza jaką jadłeś 🙂

Krótka historia pizzy.

Już w czasach starożytnych dobrze znany był prymitywny placek wypiekany na rozgrzanym kamieniu, który początkowo przygotowywany był z ciasta makaronowego, a z biegiem czasu przekształcił się i zaczęto korzystać z ciasta drożdżowego. Pierwotnie podawany był uprzednie maczając go w oliwie z oliwek, potem zaś zaczęto stosować przyprawy i ser.

Gdy we Włoszech pojawiły się pomidory zaczęto z nich korzystać do przyrządzania pizzy.  Pierwsze lokale, w których przyrządzane były pizze pojawiły się we Włoszech na przełomie XVIII wieku. Swoją popularność zdobyła za sprawą królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, to właśnie na jej cześć włoski kucharz Raffaelo Esposito przygotował pierwszą Margherite, czyli  placek drożdżowy z dodatkiem aromatycznej bazylii, pomidorów i sera mozzarella.

 

Domowa pizza, jest równie dobra jak w pizzerii.

 

Oczywiście o wiele prościej jest sięgnąć po telefon, wybrać numer ulubionego lokalu i złożyć zamówienie. Jest to łatwa i przyjemna droga na skróty, ale czy nie warto chociaż raz włożyć jakiś trud w przygotowanie naprawdę pysznego posiłku ? Przygotowanie domowej pizzy, jest czymś naprawdę mało skomplikowanym. Oczywiście, jeśli będziemy stosować się, co do niżej opisanych wskazówek.

 

Zacznijmy od listy składników, które będą nam potrzebne do przygotowania domowej pizzy :

  1. Mąka- Najlepiej typ 00, jeśli bowiem nie uda nam się nigdzie takiej dostać, ja stosuję do tego mieszanki dwóch mąk typu 650 i 450.
  2. Drożdże-  Nie kupuj tych w proszku, jakoś nie przemawia do mnie określenie „instant”.
  3. Przecier pomidorowy- Tutaj chyba nie muszę nikomu mówić, że pod żadnym pozorem nie kupować koncentratu.
  4. Oliwa z oliwek- Jaką, to nie będę wam polecał, każdy kupuje to co lubi. Ja osobiście patrzę na cenę, by po prostu nie przepłacać.
  5. Ser mozzarella- Najbardziej mi smakuje.
  6. Przyprawy- Oregano, oraz słodka papryka. Do czego jest mi potrzebna słodka papryka ? Wyjaśnię później 🙂
  7. Cukier i sól- Ale to chyba każdy ma w domu…
  8. Reszta składników- Tutaj naprawdę wszystko zależy od was. Każdy ma trochę inne kubeczki smakowe i nie będę dokładnie dyktował wam co macie konkretnie kupić. Napiszę, po prostu te składniki, które mi najbardziej odpowiadają – plasterki boczku, ostatnio panuje sezon na kurki, więc przerzuciłem się ze zwykłych pieczarek, cebula, rukola i pomidorki koktajlowe.

 

Bierzmy się za pizzę !

 

Swoją przygodę zaczynam od odmierzenia odpowiedniej ilości mąki, najczęściej robię dwa placki o średnicy ok 22 cm i potrzebuję do tego 3 szklanek mąki. Wracam tu do problemu mąki typu 00. Czasami ciężko jest mi znaleźć taką mąkę, a często po prostu nie chce mi się iść specjalnie po nią do większego sklepu. Więc, mieszam jedną szklankę mąki typu 450, z dwoma typu 650.  Wszystko wsypuje do dużej metalowej miski.

Drożdże dzielę dokładnie na połowę, po czym wrzucam je do szklanki i zalewam do połowy letnią wodą. Dodaję jedną łyżeczkę cukru i trzy łyżki oliwy z oliwek, mieszając wszystko ze sobą. Dolewam resztę wody, wypełniając szklankę po brzegi zaczynem.

Wracam do miski z mąką, wsypuje do niej jedną łyżeczkę soli i połowę łyżeczki słodkiej papryki. Tak wiem, co ja robię !? Już wyjaśniam, niektóre piekarniki nie są na tyle mocne, aby nasze ciasto zdążyło się zarumienić, nie spalając przy tym wszystkich składników. Więc odrobina słodkiej papryki nada ciastu odpowiedniego koloru.

Wlewam cały zaczyn do mąki i energicznie mieszam wszystkie składniki ze sobą za pomocą łyżki. Gdy ciasto jest już na tyle wymieszane, że dalsze czynności nie jesteśmy wstanie kontynuować łyżką. Przechodzę do wyrabiania ciasta ręcznie bądź, za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami do mieszania ciasta. Najważniejsze jest, by wyrabiać ciasto do momentu aż poczujemy, że jest na tyle miękkie i sprężyste ( pod naciskiem naszego palca, ciasto powinno wrócić do poprzedniego stanu) Ciasto dzielę na dwie połowy, wyrabiam na mniej więcej podobnej wielkości kulki (mokrymi dłońmi, nawilżam ciasto)  i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia, pod przykryciem.

Zajmijmy się sosem, do garnka wlewam cały przecier pomidorowy. Dosypuje oregano, łyżeczkę cukru i łyżeczkę oliwy z oliwek. Czekam aż nadmiar wody, po prostu odparuje i odstawiam do wystygnięcia.

Nie będę wam opisywał przygotowywania poszczególnych dodatków do pizzy, bo jest to bez celowe.

Czas na pieczenie.

W tym czasie nagrzewam piekarnik i zabieram się za formowanie naszej pizzy. Ucinam dwa jednakowej długości odcinki papieru do pieczenia. Smaruję go delikatnie oliwą z oliwek, aby ciasto się nie przykleiło. Pod papier podkładam okrągłą blachę do pieczenia i zaczynam formować równy okrąg o średnicy mniej więcej 22 cm. Ciasto smaruję niewielką ilością oliwy, aby nie przesiąkło sosem, który równomiernie nakładam na placek (muszę pamiętać bo często o tym zapominam , że blachę mam również nagrzewać, więc przekładam ją do piekarnika). Zaczynam od wykładania sera, a kończę na reszcie składników. Nigdy nie daję sera na wierzch pizzy. Bo nie wygląda to estetycznie i wcale nie polepsza jej smaku.

Do rozgrzanego piekarnika o maksymalnej temperaturze przekładam nasze ciasto na równie gorącą blachę  i piekę około 10 minut.  Ja osobiście nie patrzę na czas, tylko sprawdzam co dwie, trzy minutki obracając nasze ciasto by piekło się równomiernie, do momentu aż spód będzie sztywny, a boki lekko przyrumienione.

Gotowe, wasza pierwsza domowa pizza zrobiona 🙂 Wrzucam zdjęcia :

IMG_20160813_130619pizza

Mam nadzieję, że wam posmakuje.

Smacznego ! 🙂

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

10 Replies to “Najlepsza domowa pizza.”

  1. Ciasto przygotowuję dokładnie tak samo, ale sosu dodaję jeszcze trochę bazylii. Polecam też kamień do pizzy – osiąga wyższą temperaturę niż blacha i pizza jest jeszcze lepsza 🙂

  2. A ja ostatnio robiłam i ciasto chyba mi nie wyszło. Pizza była dobra, ale tak jakby trochę zakalec. Spróbuje Twoim sposobem, może tym razem wyjdzie 🙂

  3. Ojejku, ale mi narobiłeś smaka… 😉 Wiesz, że kiedyś robiło się u mnie w domu pizzę tylko kwadratową? 😉 Była równie dobra, bo domowa właśnie… Muszę kiedyś wrócić do tego. 🙂 Przepis świetny, jak i z wpis, widać zaangażowanie. 🙂 Pozdrawiam. 🙂

    1. U mnie bardzo podobnie! Pamiętam jak rodzice robili taką na grubym cieszcie z mnóstwem składników. Jak ja ich wtedy męczyłem o pizze ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: